Online verzamelen data van materieel Boskalis Nederland

Boskalis is als multispecialist op land en water continu bezig met verduurzaming. In hun projecten en bedrijfsvoering moet er daarom een balans zijn tussen circulariteit, biodiversiteit en leefbaarheid, energie en emissies. Daarbij is het allereerst nodig om het brandstofverbruik van het materieel van Boskalis Nederland in kaart te brengen. Om dit met moderne technologieën te doen ging Florian Laurens, als Coördinator Duurzaamheid, de samenwerking aan met PVH.

Boskalis Logo

“Als Boskalis Nederland hebben wij de ambitie om onze kernactiviteiten, zoals de aanleg en onderhoud van havens, aanwinning van land, bescherming van kust en rivieroevers en de aanleg en onderhoud van wegen, kunstwerken en grondwerk, vanaf 2030 emissievrij uit te voeren. Vanuit ons cluster Duurzaamheid en Innovatie in Papendrecht wilden wij daarom weten hoe het brandstofverbruik van ons materieel wordt bijgehouden en waar deze gegevens worden opgeslagen. Daarnaast vroegen wij ons af wat er moet gebeuren om deze data centraal inzichtelijk te maken. Wij beschikken namelijk over meer dan 100 materieelstukken waarmee wij de hele keten van ons productieproces beheersen. Dat gaat van graafmachines, dumpers, bulldozers, en shovels tot asfaltafwerkmachines, walsen en kleefwagens. Ik ben daarvoor eerst naar onze eigen Technische Dienst in Capelle aan den IJssel gegaan. Zij beheren en onderhouden al het materieel van Boskalis Nederland en hadden in een eerdere samenwerking met Paul van Haperen van PVH al een deel van de materieelstukken gedigitaliseerd en gecentraliseerd. Omdat zij experts zijn op het gebied van software, data verzamelen en telematica was de samenwerking met PVH een logische keuze.”

Bijzondere combinatie

Vanuit zijn achtergrond heeft Florian een functie met een bijzondere combinatie. Als Coördinator Duurzaamheid geeft hij bij tenders invulling aan de duurzaamheidsscope. Tijdens de uitvoeringsfase van projecten borgt hij de uitvoering van duurzaamheidmaatregelen en bekijkt hij hoe er nog verder verduurzaamd kan worden. Vanwege zijn achtergrond met programmeren is hij daarnaast betrokken bij het digitaliseringsprogramma van Boskalis. Hierin maakt hij o.a. de KPI’s van duurzaamheid een integraal en gestructureerd onderdeel van de bedrijfsprocessen. Dit maakt de gevolgen van bepaalde keuzes inzichtelijk, zodat hier op gestuurd kan worden.

Materieel Boskalis Nederland

Natuurlijke match

“Al bij het eerste contact met Paul voelde het goed. We hadden een soort natuurlijke match. Hij is namelijk erg down-to-earth en dat past bij ons, en ik merkte dat hij ons project echt interessant vond. Vervolgens hebben we in korte sprintjes een paar flinke stappen genomen. Zo hebben we met een Quick Scan bij verschillende stakeholders de behoeftes opgenomen, de complete digitalisering van webapplicaties en databases in kaart hebben gebracht, materieel van diverse Boskalis bedrijven geïnventariseerd, scheepsmotoren onderzocht en bekeken hoe we motoren van o.a. graafmachines en werkschepen kunnen uitlezen.”

“Met Link BI heeft PVH een oplossing die voldoet aan onze wensen.”

Uitgebreid adviesrapport

“Hierop volgend heeft PVH een uitgebreid adviesrapport opgesteld en hun eigen ontwikkelde Link BI-platform gedemonstreerd. Met Link BI heeft PVH een oplossing die voldoet aan onze wensen. Daarmee trekken zij allerlei data van verschillende fabricaten en soorten materieel vanaf afstand naar één online platform die wij in onze eigen systemen integreren.”

Stappen zetten richting zero-emission

“Het gevolg is dat we in twee fases de gegevens van het materieel naar ons data warehouse gaan overbrengen. Eerst een groot deel van het materieel dat af-fabriek al datacommunicatie aan boord heeft en vervolgens de specials. Daarvoor kunnen we de expertise van PVH misschien weer gebruiken, want voor die specials is gespecialiseerde telematica nodig. Op die manier maken we samen met PVH het brandstofverbruik van ons materieel inzichtelijk, weten we welke machine aan onderhoud toe is en zetten we stappen richting zero-emission.”

Bent u als vlooteigenaar of KAM-coördinator ook op zoek naar een slimme oplossing voor centraal online fleetmanagement? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor een demonstratie van ons online platform Link BI of een oplossing op maat.