Monitoring wagenpark Brandweer Midden- en West-Brabant

Het idee ontstond toen Frans Bakx in 2018 als monteur met zijn collega’s als Firemen Dakar Team meedeed aan de Dakar-rally in Zuid- Amerika. Daar leerde hij dat voertuigdata cruciaal is om storingen in een vroeg stadium te constateren en dat die data input is voor verbeteringen. Hij werd ook getriggerd door de combinaties van datasets voor het perfect afstellen van de vering. De Nederlandse fabrikant van deze vering is een wereldspeler in de rallysport, en Frans vroeg zich af hoe dat kan. Het had alles te maken met kennis, data, en de combinatie van instellingen, ondergrond en materiaalkeuze. Bij de brandweer zag hij ook al dat er veel met data gewerkt werd, maar niet van het voertuig zelf. Dit inzicht viel samen met de vraag van het management om de paraatheid van het wagenpark in beeld te brengen. De weg naar PVH Remote Management was snel gevonden waarna een uitgebreid pilot-traject werd gestart.

Brandweer Midden- en West-Brabant

Als Officier van Dienst én Adviseur Techniek bij de Brandweer Midden- en West-Brabant is Frans Bakx altijd bezig met het bedenken van verbeteringen aan het brandweermaterieel. “Na de deelname aan Dakar rally dacht ik verder na over de rally-wagens in vergelijking met ons wagenpark. Dat is ook geavanceerd en zit vol met sensoren en CAN-BUS-besturing, maar al die data blijft op het voertuig. Hoe konden we deze gegevens tijdens de incidentbestrijding, bedrijfsvoering, maar ook de paraatheid van het wagenpark op een veilige manier en real-time centraal en op afstand monitoren?”

Monitoren van verschillende parameters

Met die vraag ging Frans naar Paul van Haperen van PVH. Tijdens de gesprekken die volgen werd er een veelvoud aan uit te lezen parameters besproken. “Wanneer er geblust wordt is het bijvoorbeeld goed om te weten hoeveel water er verpompt wordt of verpompt is”, legt Frans uit. “Als die gegevens automatisch naar het platform van de brandweer gestuurd kunnen worden, is het mogelijk om die via onze eigen operationele viewer direct in te zien. Zowel tijdens de incidentbestrijding als achteraf voor analyses. Ook zouden de kilometerstanden en draaiuren automatisch in ons assetmanagement systeem zichtbaar gemaakt kunnen worden, of het brandstofverbruik gekoppeld aan de tankpassen. Maar ook is er een speciale meetkoffer gemaakt waaraan extra sensoren gekoppeld kunnen worden. Denk hierbij aan thermokoppels en deurcontacten. Deze sensoren kunnen aangebracht worden bij oefenobjecten waar de brandweer realistische oefeningen of brandproeven doet. Hierbij wordt de data van deze sensoren gecombineerd met de voertuigdata. Deze informatie kan dan realtime uitgelezen worden tijdens een brandproef of gebruikt worden tijden evaluaties achteraf.

“We zijn het eerste korps in Nederland die op deze manier bezig is met voertuigdata en deze verrijkt met andere databronnen afhankelijk van de applicatie. Hiermee zijn we koploper en is er veel interesse vanuit andere korpsen.”

Centraal dashboards

In samenwerking met PVH en 3 verschillende fabrikanten van de brandweerwagens werd een pilot-traject gestart. “PVH is natuurlijk afhankelijk van de gegevens die een wagen kan verzamelen. We hebben er in dit traject bewust voor gekozen om alleen met de standaard beschikbare sensoren te werken. Voor analyses achteraf maken we de gegevens – afhankelijk van de applicatie – zichtbaar op ons Microsoft Power BI-dashboard. Voor de afdeling Vakbekwaamheid lezen we real-time data uit in onze operationele viewer en het speciaal ingericht dashboard van Grafana.

Naast de voertuigdata kunnen we verschillende andere databronnen bevragen, zoals incidentgegevens, het financieel pakket of het assetmanagement systeem. Hierdoor zijn we niet afhankelijk van de vaste dashboards van de verschillende leveranciers en kunnen we op een gemakkelijke manier datasets combineren of eigen dashboards bouwen met relevante informatie per gebruiker. Het management is bijvoorbeeld geïnteresseerd in de paraatheid van het materieel en de onderhoudskosten, terwijl de technische dienst inzage wil hebben in bijvoorbeeld storingen, alarmen, draaiuren of accuspanning. Zo krijgt de dienstdoende monteur of teamleider straks een sms en kan deze op afstand zien welke storing actief is en direct actie ondernemen.”

Goed voorbeeld voor andere korpsen

“In deze pilot, die twee jaar duurt, hebben we ondertussen al veel hobbels genomen. We hebben een mooie samenwerking tussen het korps, de materieelleveranciers en PVH. Vooral bij PVH merken we dat we elkaar versterken. Zij hebben veel ervaring met monitoringsoplossingen, communiceren goed, komen hun afspraken na en zijn erg laagdrempelig. Zij leveren, installeren en implementeren zowel de hardware voor het verzamelen van alle data, de apparatuur voor de draadloze communicatie als de integratie naar ons platform. En omdat we het eerste korps in Nederland zijn die op deze manier met voertuigdata bezig is, zijn we samen een goed voorbeeld voor andere brandweerkorpsen.”

Wilt u voor uw wagenpark ook een slimme oplossing voor het uitlezen en monitoren van allerlei statussen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op en overtuig uzelf van de mogelijkheden.