Diesel Motoren Service blij met online monitoring

Diesel Motoren Service (DMS) uit Sliedrecht levert en onderhoudt nieuwe en gereviseerde motoren en toebehoren in uiteenlopende sectoren. Sinds kort biedt het bedrijf ook de oplossing van PVH voor online monitoring van mobiel materieel aan. Daarmee besparen hun klanten veel tijd, geld en gedoe.

DOOR FRED SCHUCH

“Als officiële Cummins dealer leveren wij nieuwe en gereviseerde motoren voor mobiel materieel voor zowel de bouw als de grond-, weg- en waterbouw, maar ook voor bussen en schepen. Dat gaat van kleine 2 liter motoren tot de krachtige QSK60 voor zware toepassingen. In die sectoren is er een trend gaande om oude, vervuilende motoren te vervangen voor schonere motoren. En met onze naambekendheid en grote voorraad weten klanten uit heel Europa ons te vinden.”

Ombouwen interessante optie

“In veel gevallen is het vervangen van de motor kostentechnisch erg interessant, maar komen wij heel wat uitdagingen tegen. Dan is het mijn taak om dit goed voor te bereiden en uit te zoeken hoe we dit het best aan kunnen pakken. Onze klanten willen hun machines namelijk weer snel operationeel hebben, want tijd is geld. Maar daar zijn wij juist goed in.”

Onderhoud meterieel DMS

Uitlezen van storingen

“Onze service- en onderhoudsafdeling onderhoudt materieel binnen in onze werkplaats, maar verleent ook service op locatie. Bij storingen sluiten we een laptop aan op de CAN-bus van de machine en zien we wat er aan de hand is. Maar hoe handig is het als we van tevoren al weten wat we kunnen verwachten en onze klant dus nog sneller kunnen helpen? Daarom wilde ik iets om storingen vanaf afstand uit te kunnen lezen. Ik had de oplossing voor online monitoring van PVH ooit al eens bij een andere werkgever gezien, want daar zochten we toen ook zoiets.”

“Omdat het online monitoringssysteem van PVH merkonafhankelijk is kunnen onze klanten elke machine er in opnemen. Ook de machines die al af-fabriek uitgerust zijn met een communicatiemodule.”

Meer inzicht met online monitoring

“Met de hulp van Paul van Haperen van PVH hebben we de afgelopen weken de eerste systemen voor online monitoring aan een paar bestaande horizontale boorstellingen geleverd. De Link-communicatiemodule die we in de machines ingebouwd hebben krijgt alle parameters vanuit de CAN-bus binnen. In de online software – die PVH in onze huisstijl gemaakt heeft – leest onze klant alle data centraal uit. Het systeem heeft zich ondertussen al bewezen, want toen er onlangs een foutcode getoond werd bleek dat een onschuldige storing te zijn. Normaal gesproken zou de machine stilgezet worden, omdat het storingslampje in de cabine brandde. Nu konden ze gewoon doorgaan met hun werkzaamheden en het oplossen van de storing inplannen.”

Nooit meer te laat onderhoud

“Omdat er behalve storingsmeldingen ook allerlei andere gegevens verzameld en doorgestuurd worden, is een machineparkbeheerder met deze oplossing niet meer afhankelijk van de mensen ter plekke. Om erachter te komen hoeveel draaiuren een machine bijvoorbeeld heeft gemaakt, zou zonder dit de machinist gebeld worden. Hoe vaak gebeurt het dan niet dat een machine al over zijn onderhoudstermijn is? Met online monitoring is dat verleden tijd.”

Merkonafhankelijk platform

“Omdat het online monitoringssysteem van PVH merkonafhankelijk is kunnen onze klanten elke machine er in opnemen. Ook de machines die al af-fabriek uitgerust zijn met een communicatiemodule. Zo kunnen ze dus hun hele machinepark vanuit één centraal punt in de gaten houden en weten ze precies waar de machines zich bevinden, of er storingen zijn of onderhoud nodig is. Het grootste deel van het mobiele materieel in het veld is nog niet uitgerust met online monitoring. Daarom willen wij dit als service aan onze klanten aanbieden en besparen zij daarmee een hoop tijd, geld en gedoe.”

Wilt u – net als de klanten van Diesel Motoren Service – meer inzicht in de conditie van uw mobiele materieel en daarmee tijd, geld en gedoe besparen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie of een demo.