Besturing MJ Tech hogedruk nevelsystemen

Naast zijn handel in technische materialen voor de landbouw ontwikkelde Jan van Aperen in de jaren 80 een hogedruk nevelsysteem. Dit hielp bij het koelen en optimaliseren van de luchtvochtigheid in kassen en pluimveestallen. Jaren later nam zijn zoon Ruud het stokje over en perfectioneerde de systemen met geavanceerde besturing in nauwe samenwerking met PVH.

MJ Tech

“Ik was nog maar een klein ventje toen ik al vaak in het bedrijf te vinden was”, vertelt Ruud van Aperen vanuit het fraai gerenoveerde bedrijfspand in Etten-Leur. “Maar na mijn elektrotechnische opleiding kwam ik in 2009 officieel in het bedrijf werken. Mijn ouders focusten zich toen al volledig op de hogedruk nevelsystemen. Vanuit mijn interesse voor automatisering ging ik in 2013 op zoek naar hoogwaardige PLC-besturing. Uiteindelijk kwam ik uit bij het Nederlandse kantoor van B&R automatisering in Breda. Hun ondersteuning was erg goed met korte lijnen, waardoor ik het programmeren zelf kon doen. Maar om de besturing naar een nóg hoger plan te tillen miste ik de diepgaande kennis. Toen één van hun specialisten voor zichzelf begon adviseerden zij om met hem te gaan samenwerken. Die specialist was Paul van Haperen.”

Samenwerkingspartner

“Sindsdien is Paul met zijn medewerkers een echte partner die niet alleen de PLC’s voor ons programmeerde. Met zijn expertise en brede kennis van de markt nam hij ook een deel van de ontwikkeling op zich. De printplaten in onze besturingskasten zijn bijvoorbeeld door PVH ontwikkeld en geproduceerd. Voor mij is zo’n partner een must en ik ben dan ook heel blij met de samenwerking met PVH. Toen enkele hardwareleveranciers tijdens de coronaperiode leveringsproblemen hadden gingen Paul en zijn mensen proactief op zoek naar alternatieven waarmee we snel uit de voeten konden. Zo waren wij toch nog in staat om onze klanten te helpen.”

Besturingskasten

Hogedruk nevelsysteem veelzijdig inzetbaar

“De glastuinbouw is zo’n 90% van onze business, waarvan ca. 80% in het buitenland. Naast de tuinbouw vind je onze systemen ook in stallen voor koeling en om stalbranden tegen te gaan. Met de nevel kunnen we namelijk heel effectief blussen met veel minder water dan een sprinkler-installatie. Daarvan is geen installatie hetzelfde. Alles is projectmatig. Toch werken we met gestandaardiseerde modules, waardoor we heel efficiënt kunnen produceren. Omdat in de glastuinbouw de hoeveelheid nevel per gewas anders is, hebben we talloze presets ontwikkeld die niet afhankelijk zijn van een externe klimaatcomputer. Dat maakt het instellen ervan erg eenvoudig.”

“Klanttevredenheid zit in ons DNA, en dat zien we ook bij PVH terug.”

Blijven ontwikkelen

“Een paar mensen van PVH werken hier elke week minstens een dag om de besturing en de software door te blijven ontwikkelen, maar ook voor technische back-up. Ondertussen durf ik te zeggen dat wij door die continu ontwikkeling vooruitlopen op andere fabrikanten, zowel vanwege de betrouwbaarheid als door de slimme technieken. Een voorbeeld: omdat in de glastuinbouw de hoeveelheid nevel per gewas anders is, hebben we talloze presets ontwikkeld die niet afhankelijk zijn van een externe klimaatcomputer. Dat maakt het instellen ervan erg eenvoudig.”

Online monitoring

“Ook hebben we onze besturing vanaf afstand benaderbaar gemaakt. Met de meer dan tweeduizend installaties die we wereldwijd hebben draaien is dat erg praktisch. Daardoor kunnen we via een web-applicatie de inbedrijfstelling van de systemen uitvoeren, maar mocht er later een storing zijn, dan is die daardoor ook zo opgelost. Samen met PVH ontwikkelen we nu een online platform waarop we alle installaties en de conditie ervan kunnen monitoren. Dan hebben we een storing waarschijnlijk al in de gaten voordat de klant het merkt. We hopen dat dat bijdraagt aan een nog hogere klanttevredenheid, want dat is waar we het voor doen. Dat zit in ons DNA, en dat zien we ook bij PVH terug. Niet alleen Paul, maar ook zijn medewerkers stralen dat uit.”

Bent u – net als MJ Tech – op zoek naar een betrokken samenwerkingspartner voor automatisering van installaties of machines, bij wie klanttevredenheid in het DNA zit? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.