Ontwikkeling zelfrijdende wegafzetting Boskalis Go-Barry

Foto: links Thijs Hagedoorn van Boskalis Nederland en rechts Jack Kusters van Rijkswaterstaat

Als hoofduitvoerder bij Boskalis Nederland is Thijs Hagedoorn betrokken bij verschillende waterbouwprojecten van dijken en havens. Zo werkte hij ook 3 jaar lang aan de versterking van de Houtribdijk tussen Lelystad en Enkhuizen. Net als bij zoveel infraprojecten was de combinatie van veilig werken en een goede verkeersdoorstroming ook hier een grote uitdaging.

GoBarry Logo

“Voor ons en voor Rijkswaterstaat heeft veiligheid de hoogste prioriteit”, aldus Thijs. “Daarom sluiten we een weg het liefst af, maar met de hoge verkeersintensiteit in ons land is dat bijna nooit mogelijk. Om met voorbijrijdend verkeer continue de focus te houden is als wegwerker niet eenvoudig. Hierdoor zijn er in het verleden helaas ook wel eens ernstige ongelukken gebeurd. Een stevige wegafzetting – die één of meerdere banen afzet – is dan een goede en veilige optie, want daarmee bieden we veiligheid en wordt de verkeersoverlast beperkt. Maar het dagelijks omzetten ervan is ontzettend veel werk en brengt veel tijd en kosten met zich mee.”

Zelfrijdende wegafzetting

Met dit in zijn achterhoofd vroeg Thijs zich af wat hiervoor de oplossing kon zijn. “Een verrijdbare wegafzetting die op afstand bestuurd zou kunnen worden, leek mij de beste oplossing. Dit idee zond ik in voor de innovatiewedstrijd binnen Boskalis en er werd enthousiast op gereageerd. Zodoende konden we het idee verder uitwerken. In de zoektocht naar een goede samenwerkingspartner kwam ik via-via bij PVH uit. Ik had al snel in de gaten dat PVH een partij is die echt mee wil denken en het contact met Paul van Haperen verliep meteen prettig.”

Succesvolle ontwikkeling van prototype

“In het voorjaar van 2020 bespraken we met elkaar hoe een zelfrijdende wegafzetting eruit kon zien. Het concept dat we toen uitgedacht hebben, legden we aan Rijkswaterstaat voor. Die vonden het een goed idee, waarna we samen met PVH en machinebouwer Van der Giessen Werkendam zijn gestart om een werkend prototype te bouwen. Binnen een haf jaar konden we de 36 meter lange Go-Barry – zoals we onze Smart Moving Traffic Barrier genoemd hebben – aan Rijkswaterstaat presenteren. Directeur-generaal bij Rijkswaterstaat Michèle Blom nam hem hoogstpersoonlijk in gebruik. De eerste échte inzet van de Go-Barry vond plaats op de A9 bij het Zijkanaal C. Omdat tijdens de werkzaamheden de brug gewoon open moest kunnen blijven gaan, zou het namelijk erg intensief zijn om de weg af te sluiten. Op de gebruikelijke manier zou er dan voor een project van 3 weken een tijdelijke aanpassing aan de brug gedaan moeten worden die 5 weken tijd zou kosten. Met onze Go-Barry – die zich als een slang langs de weg beweegt – konden we heel eenvoudig van de brug af rijden als die even open moest. Zo hebben we de veiligheid geborgd zonder dat er aanpassingen aan de brug gedaan hoefden te worden, en hiermee veel tijd en geld bespaard.”

“Met onze Go-Barry hebben we de veiligheid geborgd zonder dat er aanpassingen aan de brug gedaan hoefden te worden, en hiermee veel tijd en geld bespaard.”

Samenwerking boven verwachting

“Tijdens de ontwikkeling en de bouw van de verrijdbare wegafzetting bleek PVH de benodigde elektronica en de complexe software snel te kunnen engineeren, bouwen en testen. Ze hebben aangetoond erg flexibel te zijn en veel verstand van zaken te hebben. Daarmee heeft PVH onze verwachting ruimschoots overtroffen.”

Omdat de 36 meter lange Go-Barry voor veel werkzaamheden te kort is, hebben de samenwerkende partijen ondertussen al een 72 meter lange versie gebouwd. De volgende stap is een 200 meter lange variant, die in het voorjaar van 2022 af moet zijn. Nationaal en internationaal is er veel belangstelling voor deze slimme veiligheidsoplossing.

Wilt u ook graag samenwerken met een flexibele partner voor de ontwikkeling van innovatieve machinebesturing? Neem dan vrijblijvend contact met ons op en ervaar de mogelijkheden. Wie weet overtreffen we ook uw verwachting.